Ø·Ø±Ø ØªÙˆØ¬ÛŒÙ‡ÛŒ Ùرآوری زرشک Ùˆ تولید شربت ØŒ کنسانتره Ùˆ مربای زرشک
Ø·Ø±Ø ØªÙˆØ¬ÛŒÙ‡ÛŒ Ùرآوری زرشک Ùˆ تولید شربت ØŒ کنسانتره Ùˆ مربای زرشک به عنوان یک Ùرصت سرمایه گذاری خوب در زمینه صنایع تبدیلی در بخش کشاورزی Ù…Ø·Ø±Ø Ø§Ø³Øª Ùˆ این با توجه به وجود مواد اولیه مناسب Ùˆ مرغوب در ایران خصوصا در منطقه خراسان جنوبی ایده خوبی در سرمایه گذاری صنعتی به Øساب Ù…ÛŒ آید.
با رشد روز اÙزون جمعیت اÙزایش میزان تولید مواد غذایی اهمیت Ùوق العاده اي پیدا کرده است . تکنولوژي پیشرÙته مواد غذایی سبب شده Ú©Ù‡ ما بتوانیم Øداکثر استÙاده را از تولیدات کشاورزي بعمل آوریم Ùˆ از ضایع شدن Ù…Øصولات کشاورزي جلوگیري نمائیم .
صنعت آبمیوه ( آبمیوه نکتار Ùˆ میوه ) نیز یکی از رشته هاي صنایع غذایی است ØŒ علیرغم اینکه بتازگی در ایران معمول گردیده بعنوان یکی از روشهاي ØÙاظ ت Ùˆ جلوگیري از ضایعات میوه از اهمیت ویژه اي برخوردار است .
براي اینکه بتوانیم این صنعت را با اصول صØÛŒØ Ùˆ برنامه ریزي شده توسعه دهیم لازم است Ú©Ù‡ قبل از هر چیز با اصول علمی Ùˆ شرایط تولید آن کاملا آشنا گردیم .
این صنعت از Ù„Øاظ تکنیک بسیار پیشرÙته Ùˆ در عمل به متخصصین Ùˆ کارشناسان مجرب Ùˆ کارآزموده نیازمند است ØŒ چرا Ú©Ù‡ میوه جات از Ù„Øاظ عطر Ùˆ طعم Ùˆ رنگ بسیار Øساس بوده Ùˆ ارزش غذائی آنها هنگامی ØÙظ Ù…ÛŒ شود Ú©Ù‡ بتوانیم بخوبی مراØÙ„ مختل٠تولید آنها را کنترل Ùˆ اجراء نمائیم .
از نظر تولید صنعتی اولین کارخانه هاي کنسروي بین سالهاي 1850 تا 1860 در کالیÙرنیاي آمریکا تاسیس Ùˆ در سال 1869 براي اولین بار شخصی بنام دکتر ولچ آبمیوه را در Øد صنعتی در ایالت نیوجرسی آمریکا تولید نمود .
البته قبل از این زمان هم از سیب ØŒ انگور Ùˆ بعضی میوه جات عصاره تهیه Ù…ÛŒ نموده اند لیکن روش مناسبی براي نگهداري طولانی مدت این تولید وجود نداشته Ùˆ لذا دکتر ولچ براي اولین بار از اصول استریل کردن بوسیله Øرارت استÙاده نموده است .
تولید آبمیوه جات بعد از یک رکود در Ø·ÛŒ جنگ جهان دوم مجددا مورد اØیاء قرار گرÙت Ùˆ از سال 1930 بعلت استÙاده از روش پاستوریزاسیون تولیدات آب میوه جات چندین برابر اÙزایش پیدا کرد .
عواملی Ú©Ù‡ در سالهاي قبل از جنگ جهانی دوم موجب عدم توسعه تولیدات آب میوه جات بودند عمدتا جنبه اقتصادي Ùˆ تکنولوژي داشته اند ØŒ در Øالیکه بعد از جنگ جهانی دوم بلØاظ غنی بودن آب میوه جات از ویتامین هاي مختل٠و با استÙاده از تکنیک پیشرÙته ØŒ تولید اقتصادي مطلوب مهیا شده است .
آشنایی با زرشک
مصر٠طبی زرشک به دورة مصر باستان Ù…ÛŒ رسد Ú©Ù‡ Ùراعنه Ùˆ ملکه ها، این گیاه را با تخم رازیانه به منظور درمان طاعون مصر٠می کردند. امروزه، Ú¯Ùته میشود این گیاه درد Ù…Ùصلی، روماتیسم Ùˆ تورم ناگهانی پسوریازیسرا تسکین Ù…ÛŒ بخشد . انواع عÙونتهایی Ú©Ù‡ زرشک Ù…ÛŒ تواند در درمان آنها مؤثر واقع شود عبارت است از: عÙونت گلو، مجاري ادراري، مجاري معده اي- روده اي، ریه ها، عÙونتهاي مخمري Ùˆ اسهال.
زرشک Ú¯Ù„ÛŒ است Ú©Ù‡ طول آن به 9 پا Ù…ÛŒ رسد، Ùˆ داراي شاخه هاي خاکستري است . برگهاي آن داراي دندانه هاي سونی است . بین ماههاي آوریل Ùˆ ژوئن غنچه ها Ùˆ گلهاي زرد روشن از آن جوانه Ù…ÛŒ زنند . این غنچه ها Ùˆ گلها در Ùصل پاییز رنگ قرمز گیلاسی به خود Ù…ÛŒ گیرند Ú©Ù‡ به صورت بوته هاي خمیده رشد Ù…ÛŒ کنند. Ù…ÛŒ توانید از زرشک رسیده براي تهیه مربا یا آنرا همانند "قرقاط" استÙاده کرد، زرشک Ú©Ù…ÛŒ ترشتر است ولی به اندازه قرقاط تلخ نیست.
ترکیبات گیاه
سبوس Ùˆ ریشۀ زرشک Øاوي انواع بسیاري از مواد شیمیایی به نام "آلکالوئید ایزوکینولین " است . دانشمند ان Ùˆ Ù…Øققان این ترکیبات را در طول سالیان متمادي مورد تØقیق Ùˆ بررسی قرار داده اند، Ùˆ Ù¾ÛŒ بردند Ú©Ù‡ آنها در واقع خواص آنتی بیوتیکی دارند.
برخی از آنها باعث پایین آوردن تب، کاهش تورم Ùˆ Ùشار خون شده Ùˆ به تنظیم ضربان قلب Ùˆ انقباض عضلات قلب Ú©Ù…Ú© Ù…ÛŒ کنند.
زرشک همچنین در زمینه هاي مختل٠قابل استÙاده Ù…ÛŒ باشد:
1-  آب زرشک بعنوان آب میوه
2- مرباي زرشک
3- کنسانتره زرشک
4- رب زرشک
5- بسته بندي به روش معمولی
آشنایی با Ù…Øصولات طرØ
Ù…Øصولات مورد نظر این Ø·Ø±Ø ØªÙˆÙ„ÛŒØ¯ مربا جات ØŒ شربت میوه Ùˆ رب Ùˆ کنسانتره زرشک Ù…ÛŒ باشد با توجه به کدهاي اداره صنایع جهت Ùراورده هاي مختل٠کد هاي زیر تعری٠شده اند:
Ùراوري Ùˆ بسته بندي زرشک 15131125
ترشی زرشک 15131233
مرباي زرشک 15131320
کنسانتره زرشک 15491531
سس زرشک 15492435
رب زرشک
رب زرشک از زرش Ú© تازه ØŒ تمیز، کاملا رسیده Ùˆ عاري از آلودگی Ú©Ù‡ پس از Ùشردن ØŒ صا٠کردن Ùˆ غلیظ کردن بصورت Ù…Øصولی نیمه سیال تا Øداقل 65 درصد ماده خشک در آب با روش Øرارتی تØت خلاء بدست Ù…ÛŒ آید .
این Ù…Øصول در انواع غذاهاي ایران به صورت چاشنی بکار برده Ù…ÛŒ شود.
زرشک میوه اي است سرشار از ویتامین وبه علت داشتن آهن و سایر عناصر دیگر دیر هضم می باشد .
سس زرشک
همانند رب زرشک ØŒ سس زرشک نیز جهت استÙاده در غذاها بخصوص پلومرغ باعث طعم دهی غذا میگردد . این سس از ترکیب رب زرشک با روغن زیتون Ùˆ ادویه جات نظیر ÙÙ„ÙÙ„ بدست Ù…ÛŒ آید.
شربت میوه :
شربت زرشک یا آب زرشک Ù…Øصولی از Ø¢ ب میوه صا٠شده Ùˆ یا کنسانتره با آب Ùˆ شکر به Ú©Ù…Ú© Øرارت بدست Ù…ÛŒ آید.
شماره تعرÙÙ‡ گمرکی
زرشک Ùاقد کد گمرکی جهت واردات Ùˆ صادرات میباشد Ùˆ از تعرÙÙ‡ گمرکی سایر مواد غذایی Ú©Ù‡ در جاي دیگر عنوان گردیده است استÙاده میگردد
شرایط واردات
بطور Ú©Ù„ÛŒ زرشک یک Ù…Øصول ÙˆÙراورده کشاورزي 100 % ایرانی Ù…ÛŒ باشد Ùˆ بیش از 97 % زرشک دنیا در ایران تولید میگردد. الباقی زرشک بصورت ÙˆØØ´ÛŒ دربقیه کشورهاي دنیا Ùˆ نیز تا Øدودي اÙغانستان Ùˆ هندوستان بعمل Ù…ÛŒ آید .در نتیجه بØØ« واردات جهت زرشک بلا موضوع Ù…ÛŒ باشد.
بررسی کالاهاي جایگزین Ùˆ تجزیه وتØلیل اثرات آن
بطور Ú©Ù„ÛŒ زرشک Ù…Øصول کشاوري مربوط به یک ناØیه از کشور درجنوبی ترین نقطه خراسان رضوي تا مناطق شمالی خراسان جنوبی Ù…ÛŒ باشد . Ùˆ ازلØاظ تناژ تولید نسبت به سایر Ù…Øصولات کشاورزي در Ø³Ø·Ø Ù‚Ø§Ø¨Ù„ توجهی نمی باشد. لذا این Ù…Øصول ÙˆÙراورده هاي بدست آمده از آن نمی توانند بعنوان کالاي جایگزین در نظر گرÙته شوند.
اما بطور Ú©Ù„ÛŒ رب Øاصل از زرشک Ù…ÛŒ تواند جایگزین رب انار شود . رب زرشک را میتوان در غذا بعنوان طعم دهنده استÙاده نمود.
مرباي تولیدي نیز Ù…ÛŒ تواند جایگزین انواع مرباهاي دیگر نمود . البته در Øال Øاضر نیز مربا زرشک به صورت سنتی در خراسان جنوبی Ùˆ بخصوص شهر قاین تولید میگردد.
نوع بی دانه زرشک به صورت خشک از گذشته هاي دور به عنوان یک چاشنی Ùˆ اÙزودنی غذایی در سÙره ما ایرانیان وجود داشته Ùˆ هم اکنون نیز در رنگ بخشیدن Ùˆ طعم دادن به غذاهاي ایرانی از آن استÙاده Ù…ÛŒ شود.
آب زرشک : این Ù…Øصول نیز جایگزین مناسبی جهت آب میوه هایی نظیر آب انار ،انواع آب میوه Ù…ÛŒ باشد.
کنسانتره زرشک: این Ù…Øصول با کاربري هاي مختل٠از جمله پودر Ùˆ مایع Ùˆ کاربري در صنایع تولید مواد غذایی استÙاده میگردد.
اهمیت استراتژیکی کالا دردنیاي امروز
نگاهی به تاریخ کشاورزي ایران تلاش وسیع مردم این سرزمین را در ØÙاظت از منابع آب، اهلی کردن گیاهان ÙˆØØ´ÛŒ Ùˆ کشت گونه هاي بومی در زمینهاي Ú©Ù… بازده نشان Ù…ÛŒ دهد؛ به طوري Ú©Ù‡ در طول دوره هاي گذشته، ساکنان مناطق خراسان جنوبی با توجه به شر ایط اقلیمی Øاکم بر منطقه Ùˆ خشکسالی هاي متناوب، کشت گیاهان مقاوم Ùˆ سازگار از جمله زرشک بی دانه را در الگوي کشت قرار داده اند .
زرشک بی دانه قابلیت رشد و تولید در زمینهاي کم بهره با آب شور را داراست و در بسیاري از زمین هاي کشاورزي در مناطق روستایی شهرستانهاي قاین و بیرجند در خراسان جنوبی کشت می شود.
Ø³Ø·Ø Ø²ÛŒØ±Ú©Ø´Øª زرشک بی دانه در خراسان جنوبی 7 هزار Ùˆ 873 هکتار Ùˆ میزان تولید آن 8 هزار Ùˆ 410 تن Ùˆ متوسط عملکرد در هکتار هزار Ùˆ 313 کیلوگرم در هکتار است.
با توجه به اینکه این Ù…Øصول صرÙا در خراسان جنوبی کشت میشود Ùˆ عمده کشاورزان در مناطق زهان Ùˆ قاین به این کشت مشغولند لذاجهت اشتغال زایی Ùˆ ایجاد ارزش اÙزوده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار میباشد.
اما در Ø³Ø·Ø Ø¯Ù†ÛŒØ§ این Ù…Øصول چندان شناخته شده نبوده Ùˆ مصر٠کنندگان جهانی معمولا ایرانیان مهاجر به ایالات متØده آمریکا Ùˆ اروپا Ù…ÛŒ باشند.
کشورهاي عمده تولید کننده و مصر٠کننده
ایران تنها کشور تولید کننده زرشک اهلی Ù…ÛŒ باشد Ùˆ Øدود 90 % Ù…Øصول نیز در داخل ایران مصر٠میگردد . الباقی آن بصورت صادرات چمدانی در امارات متØده عربی Ùˆ نیز ایالات متØده آمریکا مصر٠می گردد.
منبع : ایران صنعت
نویسنده :moslem|مقالات مرتبط | ارسال نظر: 0 |