چرا خنگ شریف؟ این واژه « شریف » چگونه به نام روستا اضافه شده است؟



به قلم حسن پاکار: کارشناس مهندسی عمران اهل روستای خُنگ

با سلام و احترام ضمن تشکر از خوانندگان عزیز وحوصله ای که برای مطالعه این مطلب به خرج می دهید امیدوارم چنانچه نواقصی در آن دیدید ودرجهت تکمیل مرا راهنمایی فرمایید .

در حقیقت نام روستا خُنگ میباشد و خُنگ شریف از گذشته نه چندان دوردر میان اهالی روستا و مردمان روستاهای اطراف بیان میشده که به گفته ساکنان و ریش سفیدان روستا دلایل گوناگونی داشته است که در ادامه عارض خواهم شد.

ابتدا اینکه در ایران به جز شهر خـُــــنج در لارستان استان فارس که همان معرب خُنگ می باشد حد اقل 6 مکان دیگر با نام خنگ وجود دارد که عبارتند از خنگ شهرستان دهلران استان چهار محال و بختیاری، روستای خنگ شهرستان بویر احمد در استان کهگلویه و بویراحمد، روستای ارمنی نشین و مسیحی خُنگ در استان اصفهان، روستای خنگ شهرستان شوش در استان خوزستان، خنگ بهدان و نهایتا روستای خنگ شریف  و همچنین روستاهایی با نام ترکیبی خُنگ هم وجود دارند که میتوان از روستای سرخنگ شهرستان درمیان، خنگ طاهری در استان فارس، خنگ کمالوند، خنگ یارعلی وند، خنگ کرم علی وند در شهرستان ایذه و خنگ اژدر علیای اول در استان خوزستان نام برد. همچنین قنات هایی با نامهای خنگ در روستای زیربراندود قهستان شهرستان درمیان، قنات خنگ در روستای گنگان سربیشه و قنات خنگ در بهدان، و قنات تگ خنگ در روستای خشک قاین وجود دارند.

از گذشتگان روستاهای خنگ، نوده، رویخت، درخش و حتی حسن آباد، گازار، جعفرآباد، چهکند و روشناوند، مزداب، سرآسیاب و چشمه ارتباط نزدیکی با یکدیگر علی الخصوص با اهالی خُنگ داشته اند و قومیت ها و نسبیت های فامیلی نزدیک بین آنها بوده و هست؛ اما در این میان بیشترین ارتباط را به لحاظ همسایگی با روستای رویخت و پس از آن با نوده داشته اند که همین امر موجب شده در منطقه بیرجند این ناحیه را با نام خنگ و رویخت بشناسند که آن هم برای تمیز دادن آن از روستا های همنام از جمله خنگ بهدان بکار میرود که بر خلاف خنگِ بهدان مضاف و مضافٌ الیه نیست چون حرف ربط (و) را به همراه دارد. بطوری که مشخص است در این دیار شخص یا قومیتی با نام شریف نبوده و نیست و فقط حسامی هروی و مرحوم آیتی، درکتاب گلستان صفت «شریف» را برای درویش حسین گورکانی (گرگانی) از عرفای مقیم خُنگ در عهد بگورکانیان  کار برده اند.

با این تفاسیر واژه شریف پس از نام خُنگ به عنوان صفت آن می تواند بیان شود.

حال اینکه خاستگاه این ترکیب وصفی کجاست؟؟

با توجه به موجود نبودن سند و مدرک رسمی فقط بر بیان و گفته بزرگان، ریش سفیدان و اهالی منطقه باید بسنده کرد که در ذیل به بیان مختصر آن می پردازیم:

-اول اینکه طی تمامی دوران فرمانروایی اسماعیلیان در منطقه که بعد از الموت بزرگترین پایگاه اسماعیلیان بوده و در حالی که تعداد زیادی از  اهالی روستاهای این منطقه جز برخی روستاها به مانند درخش و گازار و ... پیرو فرقه اسماعیلیه و آقاخانی بوده اند هیچ گاه در تاریخ این روستا فرقه های انحرافی شیعه وادیان و خرافات ساختگی نه تنها وجود نداشته و ندارد بلکه یکی از پایگاه های مهم تبلیغ مذهبی و کتابت قرآن  از جمله: ملا محمد حسین ابن مرحوم ملامحمد حسن الخُنگی القاینی الخراسانی (قرن دوازدهم ه.ق) وهمچنین افراد دیگری به صورت گسترده در زمان سلجوقیان، تیموریان و صفویان ( به همراه سند و مدرک و نسخ بجا مانده از آن زمان ) در منطقه بوده است به طوری که خیل کثیری از شهرهای هرات و اصفهان در طی این دوران به این دیار مهاجرت نموده اند که اسلاف آنها هم اکنون نیز در روستا اقامت دارند .
و نیز همین امر باعث حضور چشمگیر سلسله جلیله سادات از روستاهای سیوجان، پالاخ، گازار و درخش در منطقه خنگ بوده است.

دیگر اینکه همت و نیک اندیشی اهالی منطقه نسبت به وقف به عنوان چشمه ای همیشه جاری یکی دیگر از سند های افتخار خنگ شریف میباشد که اختصاص بیش از یک چهارم (25%) کل املاک و مستغلات این روستا برای رایگان بودن کلیه امکانات عمومی برای تمامی افراد چه اهل روستا باشند و چه نباشند از جمله دو حمامی که وجود داشته که در حال حاضر یکی استفاده میگردد، استفاده از آب قنوات، سه مسجد و یک پایاب، مسافر خانه های متعدد، مسجد قدیمی 370 ساله، حسینیه، یک نمازخانه، یک مهمانسرا و... همچنین تامین هزینه های ایام عزاداری ماه محرم وصفر، فاطمیه، رمضان و دیگر اعیاد و شهادت های ائمه اطهار همچنین کمک به ایتام، مسکینان و هزینه های عمومی روستا که صرف عمران و آبادانی آن میشود و... شاهدی بر این مدعا میباشد.

با تشکر حسن پاکار فروردین 1394



نویسنده :moslemzade|خواندنی ها | ارسال نظر: 0 | ارسال به یک دوست  نسخه مناسب برای چاپ