قروت معجزه غذایی هزار ساله
غذاها همیشه Ùˆ در همه جا به عنوان یکی از شاخصه های بومی معر٠آداب Ùˆ رسوم هر جامعه ای بوده اندبه همین دلیل غذاها غالبا با توجه به وضعیت پوشش گیاهی Ùˆ اقلیم جغراÙیایی هر منطقه از تنوع خاصی برخوردارند Ùˆ از آنجا Ú©Ù‡ ایران کشوری است پهناور Ùˆ گسترده با مناطق متنوع از تنوع خاص غذایی نیز برخوردار است Ùˆ استان خراسان جنوبی نیز با توجه به آب Ùˆ هوا Ùˆ اقلیم خاص خود به عنوان یکی از استان های غنی در بØØ« غذایی از متنوع ترین غذاهای سنتی برخوردار بوده است Ùˆ Øتی برخی از غذاهای این استان شهرتی ملی Ùˆ Ùرا ملی پیدا کرده اند.
به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران بيرجند؛ هنوز هم با هجوم غذاهای متنوع همچون Ùست Ùودها، غذاهای Ù…ØÙ„ÛŒ در این منطقه نقش خود را در سÙره مردمان ØÙظ کرده اند.بسیاری از غذاها در استان با جنبه درمانی تهیه Ù…ÛŒ شوند Ùˆ غذاهایی ازنوع دارویی هستند.
یکی از این غذا های دارویی قروت یا کشک است Ú©Ù‡ با Øجم Ú©Ù… خود، یک ماده غذایی معجزه آساست Ú©Ù‡ در بردارنده تمامی خواص شیر Ùˆ Øاوی کلسیم، چربی، نمک، پروتئین Ùˆ نیاسین (ویتامین B3) است.
شاید بسیاری از شما ندانید Ú©Ù‡ Ú©Ø´Ú© یکی از مواد لبنی است Ú©Ù‡ تنها در ایران یاÙت Ù…ÛŒ شود.
در واقع Ù…ÛŒ توان Ú¯Ùت Ú©Ù‡ کشک مانند دوغ تهیه شده از ماست، این Ùرآورده Ù…Øصولی کاملا ایرانی است.
 وجود ضرب المثلهای Ùراوان در مورد Ú©Ø´Ú© در زبان Ùارسی نشان دهنده قدمت تولید Ùˆ استÙاده ازاین ماده غذایی Ù…Ùید است.
Ú©Ø´Ú© یکی از Ùرآورده های Ùرعی شیر است Ú©Ù‡ به روش سنتی از جوشاندن، تغلیظ Ùˆ یا خشک کردن دوغی Ú©Ù‡ پس از کره گیری باقی Ù…ÛŒ ماند Ùˆ یا از ماست بدون چربی تهیه Ù…ÛŒ شود.
ز شیر میش، بز، گاو و یا مخلوطی از آنها مواد اولیه کشک است.
 در صنایع غذایی تولید Ú©Ø´Ú© با Ùرآیندهای صنعتی Ùˆ به صورت Ú©Ø´Ú© مایع مستقیما از شیر صورت Ù…ÛŒ گیرد. کشکهای سنتی مایع از ساییدن Ùˆ رقیق کردن Ú©Ø´Ú© خشک Ú©Ù‡ معمولا به صورت غیرپاستوریزه تهیه Ù…ÛŒ شود، تولید Ù…ÛŒ شوند.
در مناطق مختل٠کشور به علت دامداری ایلی و عدم دسترسی اغلب گله داران دهات ایران به کارخانه شیر پاستوریزه، مازاد شیر تولیدشده را به کشک تبدیل می کنند و به این وسیله قابلیت نگهداری آن را بالا می برند
در خراسان جنوبی کشک دیگ چدنی یا خاکستری مورد استقبال زیادی قرار می گیرد که به همین نام مشهور است این نوع کشت خواص بیشتری نسبت به سایر کشک ها دارد .
 این کشک را با جوشاندن و تغلیظ دوغ در دیگهای چدنی با روشی مخصوص، به دست می آورند .
برای استÙاده غذایی، پس از خیساندن ماده خشک Ú©Ø´Ú© در آب، مغز گردوی کوبیده را همراه آن Ù…ÛŒ ساییم، هر Ú†Ù‡ مقدار مغز گردو Ùˆ مدت زمان ساییدن بیشتر باشد، مایع به دست آمده خوش مزه تر است.
 مایع Ú©Ø´Ú© ساییده را به روغن پیازی Ú©Ù‡ به نعنای خشک معطر شده Ù…ÛŒ اÙزاییم Ùˆ پس از قدری جوش آمدن روی Øرارت، اشکنه بسیار خوشمزه Ùˆ مطبوعی به دست Ù…ÛŒ آید.
 موارد مصر٠این Ú©Ø´Ú© مانند Ú©Ø´Ú© سÙید است، اگرچه به سبب رنگ تیره آن برای آرایش ظر٠غذا یا اضاÙÙ‡ کردن به آش Ùˆ مانند آن مناسب نیست.
کشک زردنوع دیگر یا زکشک خراسانی ها است و به صورت پودر زردرنگ خشکی است که از روزگاران کهن بر جای مانده است.
گرد خشک آن برای تهیه نوعی کاله جوش یا Øریره، با گوشت قورمه یا بدون آن، در Ùصل Ùراوانی شیر تهیه Ù…ÛŒ شود Ùˆ برای روزهای سرد زمستان ذخیره Ù…ÛŒ شود.
در خراسان Ú©Ø´Ú© زرد را با ماست گوسÙند درست Ù…ÛŒ کنند، Øریره بدون گوشت را Ù…ÛŒ توان به عنوان سوپ پیش از غذای اصلی مصر٠کرد. ترید Ú©Ø´Ú© زرد با گوشت قورمه نوعی غذای اصلی است.
***ارزش غذایی
Ú©Ø´Ú© با Øجم Ú©Ù… خود، یک ماده غذایی معجزه آساست Ú©Ù‡ در بردارنده تمامی خواص شیر Ùˆ Øاوی کلسیم، چربی، نمک، پروتئین Ùˆ نیاسین (ویتامین B3) است.
میزان انرژی تولیدشده با 100 گرم Ú©Ø´Ú© Øدود 105 تا 120 کیلوکالری است Ú©Ù‡ Ù…ÛŒ تواند به عنوان یکی از تامین کننده های انرژی مورد نیاز بدن در رژیم غذایی روزانه گنجانده شود.
میزان مواد مغذی در کشکهای مختل٠به نوع Ùرآوری Ùˆ همچنین شیر یا ماده اولیه آن بستگی دارد.
جالب است بدانید در کشورهای خاورمیانه Ùˆ برخی از کشورهای Ø¢Ùریقایی، غذایی به صورت تخمیری تهیه Ù…ÛŒ شود Ú©Ù‡ Ú©Ø´Ú© جزیی از آن است، اما در دنیا این غذا را به نام Ú©Ø´Ú© یا کیشک Ù…ÛŒ شناسند، مشابه این غذا ترخینه است Ú©Ù‡ به خصوص در مناطق غربی کشور تهیه Ù…ÛŒ شود.
برای تهیه این غذا بلغور گندم، سبزیهای Ù…ØÙ„ÛŒ Ùˆ دوغ یا Ú©Ø´Ú© را با هم مخلوط کرده Ùˆ با تخمیر دوغ آن را به صورت گلوله های Ú©ÙˆÚ†Ú© درآورده، آن را خشک Ùˆ برای مصر٠در Ùصول سرد نگهداری Ù…ÛŒ کنند.
مهمترین استÙاده درمانی از Ú©Ø´Ú©ØŒ پیشگیری از بروز یا پیشرÙت بیماری پوکی استخوان است.
میزان مناسب کلسیم Ùˆ ÙسÙر Ùˆ نسبت این دو ماده مغذی در ترکیب Ú©Ø´Ú© شرایط ایده آلی را برای استÙاده بهینه از Ú©Ø´Ú© مصرÙÛŒ در پیشگیری از پوکی استخوان به وجود آورده است.
به طور سنتی در برخی از مناطق کشور خوردن روزانه کشک به مادران باردار توصیه می شود که در صورتی که موارد بهداشتی مربوط به آن رعایت شود، پیشنهاد و توصیه ای علمی به شمار می آید
معدود اÙرادی را شاید بتوان در خراسان جنوبی پیدا کرد Ú©Ù‡ قروت یا قروتی را تجربه نکرده باشند .
Ú©Ø´Ú© یا قروت (جامد) Ù…Øصولی است Ú©Ù‡ از Ùراورده های لبنی تهیه Ù…ÛŒ گردد Ùˆ با استÙاده از آن غذاهای لذیذی تهیه Ù…ÛŒ نمایند.
مایع Øاصله برای ضد عÙونی کردن دستگاه گوارش بسیار مناسب است.Â
به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران بيرجند؛ هنوز هم با هجوم غذاهای متنوع همچون Ùست Ùودها، غذاهای Ù…ØÙ„ÛŒ در این منطقه نقش خود را در سÙره مردمان ØÙظ کرده اند.بسیاری از غذاها در استان با جنبه درمانی تهیه Ù…ÛŒ شوند Ùˆ غذاهایی ازنوع دارویی هستند.
یکی از این غذا های دارویی قروت یا کشک است Ú©Ù‡ با Øجم Ú©Ù… خود، یک ماده غذایی معجزه آساست Ú©Ù‡ در بردارنده تمامی خواص شیر Ùˆ Øاوی کلسیم، چربی، نمک، پروتئین Ùˆ نیاسین (ویتامین B3) است.
شاید بسیاری از شما ندانید Ú©Ù‡ Ú©Ø´Ú© یکی از مواد لبنی است Ú©Ù‡ تنها در ایران یاÙت Ù…ÛŒ شود.
در واقع Ù…ÛŒ توان Ú¯Ùت Ú©Ù‡ کشک مانند دوغ تهیه شده از ماست، این Ùرآورده Ù…Øصولی کاملا ایرانی است.
 وجود ضرب المثلهای Ùراوان در مورد Ú©Ø´Ú© در زبان Ùارسی نشان دهنده قدمت تولید Ùˆ استÙاده ازاین ماده غذایی Ù…Ùید است.
Ú©Ø´Ú© یکی از Ùرآورده های Ùرعی شیر است Ú©Ù‡ به روش سنتی از جوشاندن، تغلیظ Ùˆ یا خشک کردن دوغی Ú©Ù‡ پس از کره گیری باقی Ù…ÛŒ ماند Ùˆ یا از ماست بدون چربی تهیه Ù…ÛŒ شود.
ز شیر میش، بز، گاو و یا مخلوطی از آنها مواد اولیه کشک است.
 در صنایع غذایی تولید Ú©Ø´Ú© با Ùرآیندهای صنعتی Ùˆ به صورت Ú©Ø´Ú© مایع مستقیما از شیر صورت Ù…ÛŒ گیرد. کشکهای سنتی مایع از ساییدن Ùˆ رقیق کردن Ú©Ø´Ú© خشک Ú©Ù‡ معمولا به صورت غیرپاستوریزه تهیه Ù…ÛŒ شود، تولید Ù…ÛŒ شوند.
در مناطق مختل٠کشور به علت دامداری ایلی و عدم دسترسی اغلب گله داران دهات ایران به کارخانه شیر پاستوریزه، مازاد شیر تولیدشده را به کشک تبدیل می کنند و به این وسیله قابلیت نگهداری آن را بالا می برند
در خراسان جنوبی کشک دیگ چدنی یا خاکستری مورد استقبال زیادی قرار می گیرد که به همین نام مشهور است این نوع کشت خواص بیشتری نسبت به سایر کشک ها دارد .
 این کشک را با جوشاندن و تغلیظ دوغ در دیگهای چدنی با روشی مخصوص، به دست می آورند .
برای استÙاده غذایی، پس از خیساندن ماده خشک Ú©Ø´Ú© در آب، مغز گردوی کوبیده را همراه آن Ù…ÛŒ ساییم، هر Ú†Ù‡ مقدار مغز گردو Ùˆ مدت زمان ساییدن بیشتر باشد، مایع به دست آمده خوش مزه تر است.
 مایع Ú©Ø´Ú© ساییده را به روغن پیازی Ú©Ù‡ به نعنای خشک معطر شده Ù…ÛŒ اÙزاییم Ùˆ پس از قدری جوش آمدن روی Øرارت، اشکنه بسیار خوشمزه Ùˆ مطبوعی به دست Ù…ÛŒ آید.
 موارد مصر٠این Ú©Ø´Ú© مانند Ú©Ø´Ú© سÙید است، اگرچه به سبب رنگ تیره آن برای آرایش ظر٠غذا یا اضاÙÙ‡ کردن به آش Ùˆ مانند آن مناسب نیست.
کشک زردنوع دیگر یا زکشک خراسانی ها است و به صورت پودر زردرنگ خشکی است که از روزگاران کهن بر جای مانده است.
گرد خشک آن برای تهیه نوعی کاله جوش یا Øریره، با گوشت قورمه یا بدون آن، در Ùصل Ùراوانی شیر تهیه Ù…ÛŒ شود Ùˆ برای روزهای سرد زمستان ذخیره Ù…ÛŒ شود.
در خراسان Ú©Ø´Ú© زرد را با ماست گوسÙند درست Ù…ÛŒ کنند، Øریره بدون گوشت را Ù…ÛŒ توان به عنوان سوپ پیش از غذای اصلی مصر٠کرد. ترید Ú©Ø´Ú© زرد با گوشت قورمه نوعی غذای اصلی است.
***ارزش غذایی
Ú©Ø´Ú© با Øجم Ú©Ù… خود، یک ماده غذایی معجزه آساست Ú©Ù‡ در بردارنده تمامی خواص شیر Ùˆ Øاوی کلسیم، چربی، نمک، پروتئین Ùˆ نیاسین (ویتامین B3) است.
میزان انرژی تولیدشده با 100 گرم Ú©Ø´Ú© Øدود 105 تا 120 کیلوکالری است Ú©Ù‡ Ù…ÛŒ تواند به عنوان یکی از تامین کننده های انرژی مورد نیاز بدن در رژیم غذایی روزانه گنجانده شود.
میزان مواد مغذی در کشکهای مختل٠به نوع Ùرآوری Ùˆ همچنین شیر یا ماده اولیه آن بستگی دارد.
جالب است بدانید در کشورهای خاورمیانه Ùˆ برخی از کشورهای Ø¢Ùریقایی، غذایی به صورت تخمیری تهیه Ù…ÛŒ شود Ú©Ù‡ Ú©Ø´Ú© جزیی از آن است، اما در دنیا این غذا را به نام Ú©Ø´Ú© یا کیشک Ù…ÛŒ شناسند، مشابه این غذا ترخینه است Ú©Ù‡ به خصوص در مناطق غربی کشور تهیه Ù…ÛŒ شود.
برای تهیه این غذا بلغور گندم، سبزیهای Ù…ØÙ„ÛŒ Ùˆ دوغ یا Ú©Ø´Ú© را با هم مخلوط کرده Ùˆ با تخمیر دوغ آن را به صورت گلوله های Ú©ÙˆÚ†Ú© درآورده، آن را خشک Ùˆ برای مصر٠در Ùصول سرد نگهداری Ù…ÛŒ کنند.
مهمترین استÙاده درمانی از Ú©Ø´Ú©ØŒ پیشگیری از بروز یا پیشرÙت بیماری پوکی استخوان است.
میزان مناسب کلسیم Ùˆ ÙسÙر Ùˆ نسبت این دو ماده مغذی در ترکیب Ú©Ø´Ú© شرایط ایده آلی را برای استÙاده بهینه از Ú©Ø´Ú© مصرÙÛŒ در پیشگیری از پوکی استخوان به وجود آورده است.
به طور سنتی در برخی از مناطق کشور خوردن روزانه کشک به مادران باردار توصیه می شود که در صورتی که موارد بهداشتی مربوط به آن رعایت شود، پیشنهاد و توصیه ای علمی به شمار می آید
معدود اÙرادی را شاید بتوان در خراسان جنوبی پیدا کرد Ú©Ù‡ قروت یا قروتی را تجربه نکرده باشند .
Ú©Ø´Ú© یا قروت (جامد) Ù…Øصولی است Ú©Ù‡ از Ùراورده های لبنی تهیه Ù…ÛŒ گردد Ùˆ با استÙاده از آن غذاهای لذیذی تهیه Ù…ÛŒ نمایند.
مایع Øاصله برای ضد عÙونی کردن دستگاه گوارش بسیار مناسب است.Â
نویسنده :moslemzade|مقالات مرتبط | ارسال نظر: 0 |