خُنگ دیار یادها وخاطره ها ......... برای مطالعه کلیک کنید



بنام خالق دوستی ها
با سلام و سپاسگزاری به درگاه خداوند بزرگ و اظهار خوشحالی ازاینکه بعد از مدت ها که تصمیم گرفته بودم نسبت به ایجاد یک وب سایت و درحقیقت یک بستر ارتباطی بین همشهریان عزیز خودم در سراسراین کره خاکی، اقدام کنم بالاخره  خداوند توفیق داد تا باوجود همه کاستی هایش به اصل این خواسته ام جامه عمل بپوشانم.
روستای خُنگ براساس گفته بزرگترها، اسناد  و شواهد و قراین موجود، وابنیه به جا مانده دارای پیشینه روشن و واقعا" افتخار آمیز می باشد. که بدلیل تحولات چند دهه اخیر و مهاجرت ها و متاسفانه بی توجهی های خودمان این پیشینه و  میراث ارزشمند درحال فراموشی و رنگ باختن است.

بیائید از بزرگ ترها بپرسید تا همین 60 - 70 سال پیش چند تا مسافرخانه (برای استراحت مسافران غریب ) توی روستای ما وجود داشته ؟ چقدر موقوفات شامل آب و زمین و اشجار و منازل وامکانات ،برای اقامه مجالس عزاداری امام حسین(ع) و کمک به نیازمندان و در راه ماندگان از گذشتگان ما به یادگار مانده؟..... ، اون حمام ها،مساجد، حسینیه قدیمی  اون آسیاب های بادی ، آبی و آتشی آن آب ها وزمین های وقف  و درختانی که توی همه کوچه ها و کوچه باغهای ده بنام و بعنوان یادگار ی درگذشتگان وجو د داشت و افراد که از روستاهای مختلف می آمدند و ضمن خوردن میوه ها ، درختان پر از توت و زردآلو و.... را به اصطلاح می تکاندند و جمع میکردند و توی سبدهای مخصوص می بردند و برای بانیان آنها فاتحه می خواندند و دعا می کردند.

آنهمه خیرات و تقسیم نذورات (نان و خرما و آب نبات ،وشکافته و کماچ و نان روغنی و نان فتیر زرد و، پلو و آبگوشت و....) مراسمات عزاداری و پذیرائی ها که در تمام طول محرم و تا آخرین روز از ماه صفر ادامه داشت.شبیه خوانی ها ،هیئت ها و عَلَم ها وبیدق ها ، دسته های عزاداری ،مکتب خانه ها و مدرسه قدیمی ،مجالس عزاداری تقسیم بندی ایام وشب های  محرم به دهه ها ی اول و دوم وسوم و تا آخر صفر،.... برای اقامه عزای امام حسین (ع)

بخاری های کنده ای و منقل های آتش توی مسجد وحسینیه  .... چراغ های توری آویزان به آن چنگ های مخصوص سقف یا حمل آن بر روی آن پایه های چوبی  بلند درهنگام حرکت دسته های عزاداری ، مراسمات ماه مبارک رمضان ، نمازهای جماعت، شب های احیاء دعای جوشن کبیر  و ندبه ها و دعا های خالصانه،  (الغوث الغوث ها ) و نخ گره زدن ها و استفاده از نخ های گره زده بعنوان گردن آویز بچه ها وعزیزان ومسافران .... مراد خواستن ومراد گرفتن ها ....از همه مهمتر آن دلهای پاک وآن عبادت های خالصانه که همه اینها دلالت بر شعورمذهبی و معرفت و بصیرت وغنای فرهنگی گذشتگان ما داشته که تقریبا" در هیچ جایی ثبت ونوشته نشده است.

آن صمیمیت هاو شکر وسپاس ها ، وردها ودعاهای کنار سفره های افطار وسحر ، بوق مخصوص سحر روی پشت بامها و کوچه های تاریک ، شو خوانی ها روضه خوانی ها ، دوره ها و کلاسهای قرآن ،توی مساجد و منازل (خدارحمت کندبانیانش را).....،

ودر وقتش هم ، مراسم شادی عروسی ها ختنه سوران ها آن مراسمات نوروزی ، دید وبازدیدها به قول خودمان مراسم تماشا وشو بازی ها خدا رحمت کند مرحوم ملاحسن عباس ، مرحوم حسینا وهمه رفتگان دیگر را ..... جمع شدن توی خرمن ها و هیزم دزدی و آتش روشن کردن توی اون شب های تاریک چهارشنبه سوری سیزده بدر ، آن قالیچه وتشک هایی که پشت الاغ ها پهن میکردند و زن ها وبچه ها را بر پشت الاغ سوار می کردند ومردها هم پیاده راه می افتادند به سمت زیارت گاهها .....  مزار بستان ، مزار سرعلم و ،....
آن دید و بازدیدها و شب نشینی ها ، شو بازی ها ونقالی ها و پذیرایی ها ، آجیل ها، نان زنجفیلی ، نقوچ ،مویز وکیشته های توت و  زردآلو وانجیر وشلغم وچغندر، تخمه خربزه و هندوانه و هسته های زردآلو و بادام و هسته های زردآلو و  پسته و عناب و تخم مرغ های رنگی که با آب کاه رنگ میکردند،نان تازه و پیاله های شیره انگور  توی مجمعه و روی کرسی  داغ آن هدایا یا به اصطلاح «نوروزی» هایی که  که بخصوص برای بچه ها آماده میکردند.سکه های ده شاهی و 2و 5 و10 ریالی که از توی کیسه های پارچه ای یا چرمی نخ پیچیده که  با زحمت بیرون می آوردند  و بعضا" هم یواشکی دور از چشم بقیه می بخشیدند و در واقع تکریم بچه ها، آن بازی ها و داستانها وضرب المثل های آموزنده لطیفه ها وشوخی ها ، و خنده ها .....
مراسم باغ کولی ، خشت زنی بام اندود وگِل کاری ها ، اسپند دود کردن زن های همسایه ، چشمی پاک ها ، درو های دسته جمعی چاووشی خوانی وشعر خوانی ها و نسیم خنکی که موقع خستگی و گرمای طاقت فرسا توی تابستان گرم موقع درو بعد از ذکر صلوات های گروهی می وزید،  همه و همه دلالت برصفا ،صمیمیت ،اخلاص ، مناعت طبع ، قناعت ، مردم داری و نوع دوستی وغنای فرهنگی گذشتگان ما داشت.

در واقع هر بار که به گذشته های نه چندان دور،به آدمهای زحمت کش و باصفایی  که یکی یکی از بین ما رفته و می روند به آن صفا وصمیمیت ها به آن مهربانی ها و به آن آدمهای به ظاهر رنجور و در واقع قانع و شاکر وصبور و خداشناس و مهربان و با فرهنگ وبرخوردار ازهمه صفت های انسانی و هزاران خصلت های نیکو، که در حقیقت حاصل میراث شاید چنذ هزار ساله ما بوده ، فکر میکنم ،خیلی افسوس می خورم و دلم می سوزد که چرا به همین راحتی دارند به فراموشی سپرده میشوند.


آن روزها که اینهمه رفاه وآسایش وامکانات نبود مردم بسیار بیشتر از امروز به هم نزدیک ،و از درد ورنج و شادی هم باخبر و همراه بودند. انگار همه عضو یک خانواده ،و از کم وزیاد هم خبر داشتند. همه داشته ها و دارایی های اندک خود را خیلی راحت به همدیگر می بخشیدند. مهمان نواز بودند سر سفره های هم می نشستند و هرچه داشتند باهم می خوردند ، به خواندن قرآن و روزه و نماز و امانت داری و حلال و حرام  خیلی بیشتر از امروز اهمیت میدادند و بیشتراز نسل امروزی ها هم دیگر را دوست میداشتند و از حال واحوال همدیگر خبر داشتن


نمیخواهم بگویم اینها دیگر وجود ندارد ولی باید قبول کنیم که این خصلت های خوب آباء و اجدادی ما تا حد زیادی رنگ باخته است. و الان برای کسانیکه خاطر ه و تجربه اش را دارند بسیار شیرین ودوست داشتنی است. بگذریم.......

با توجه به اینکه توی این سالها سرعت تحولات چشمگیر بوده و میراث و یادگارهای گذشتگان ما در حال فراموشی است و ممکن است نسلهای جدید و جدید تر یک روزی هم علاقه مند به دانستن این چیزهایی باشند. که در اثرندانم کاری ها و غفلت های ما در حال محو و فراموشی است . از همه همشهزیان و علاقه مندان بخصوص افرادی که توانایی نوشتن دارند و یا عکس و سند وخاطره های ازتاریخ وفرهنگ گذشتگان در اختیاردارند درخواست میکنم . هرطور که میتوانند به ما کمک کنند تا برای اطلاع واستفاده علاقه مندان  توی این سایت قرار داده شود . انشاءالله اگر حیاتی باقی باشد  به مرور زمان نسبت به اصلاح ساختار و پیکر بندی سایت هم به نحو مناسب تری اقدام خواهم نمود.

ارادتمند ومخلص همه خُنگی های با شرافت درسرتاسر این کره خاکی
محمد رضا مسلم زاده
بیرجند - بهمن ماه 1391 تلفن:        09155612296

پست الکترونیک: mohamadrezaabbasi30@gmail.com

روحشان شاد و خدا رحمت شان کند.





نویسنده :moslemzade|خواندنی ها | ارسال نظر: 1 | ارسال به یک دوست  نسخه مناسب برای چاپ