آشنایی بیشتر با سنجد



سنجد

وقتی یاد با غها و کوچه باغهای قدیم روستای زیبای خُنگ را در ذهنمان مرورمی کنیم البته اگر سن تان اجازه بدهد حتما" بیاد می آورید یکی از درختانی  را که زیاد بچشم می خورد درخت سنجد بود .درختی کم توقع که سازگاری بالایی با محیط دارد و در اکثر مناطق جهان به عمل می اید .


درخت سنجد درختی است که به مراقبت زیاد نیاز ندارد ،نه به هرس نیازمند است و نه سمپاشی می خواهد ،چه به پای درخت سنجد کود بریزی و چه نریزی از دادن میوه خود به ما دریغ نمی کند . چون محل کاشت این درخت در کنار جوی های اب و در کوچه باغها می باشد اب مورد نیاز خود را از اب عبوری تامین می کند و نیازی به ابیاری دوره ای و مرتب هم ندارد .این روزها اگر کلمه سنجد را در گوگل سرچ کنیم ،متوجه می شویم که این درخت کم توقع چه مزایایی برای انسان داشته و دارد ،از ریشه درخت گرفته تا تنه و برگ و میوه ان هر کدام دارای خواصی می باشند که برای اکثر بیماری ها مفید است.از ریشه ان در صنعت عطر سازی استفاده میشود ،

از میوه درخت سنجد که یک انتی اکسیدان قوی است برای اکثر امراض استفاده میشود .زمان گل دادن این درخت چنان عطری در فضا پخش میشود که انسان از استشمام ان سرمست میشود. چون به خواص این نوع میوه که هیچ گاه نتوانسته خود را در بین میوه ها جای دهد و همیشه در دسته خشکبار جای می گیرد اشنا نیستیم فقط در ایام نوروز چند دانه از سنجد را در سر سفره هفت سین گذاشته و به عنوان یکی از سین های سفره هفت سین از ان استفاده می کنیم .


زمانی که ما کوچک و حتی نوجوان بودیم خوراک هر روزه ما در فصل پاییز و زمستان همین میوه پرخاصیت بود .البته ان زمانها کشاورزان و باغداران به این نعمت خدا دادی توجه خاصی داشتند و در فصل برداشت ان مبادرت به جمع اوری ونگهداری ان برای استفاده ومصرف در فصل زمستان وجلسات شب نشینی و هنگام کار وفعالیت های سخت وآجیل مدرسه بچه ها وسوغات دوستان وآشنایان می کردند .اما این روزها به خاطر این که مردم از زندگی نسبتا مرفهی برخوردار هستند اغلب درختان سنجد را قطع کرده ویا خشکانده اند ویا هم نسبت به جمع اوری این نوع محصول بی تفاوت شده اند و بالطبع بچه ها ی امروزی نیز رغبتی به ان نشان نمی دهند .وبجای آن چبپس وپفک وتنقلات وچیز های دیگر مصرف می کنند.

امروز هم نتیجه این کم لطفی ها این شده که باغ ها کوچه باغهای زیبای خُنگ ما که با این درختان طراوت خاصی داشت ،از درخت خالی و بظاهر جیب مردم از پول فروش محصول جایگزین آن ، زرشک تا اندازه ای پر گردیده است . البته تعدادی انگشت شماری هم  از این درختان با ارزش که در کوچه باغهای تنگ و و مالرو قرارند ممکن است از گزند ما آدم های بی وفا و هم چنان سراپا ایستاده باشند ،

چند روز قبل از جلوی مغازه اجیل فروشی رد می شدم که چشمم به قیمت روی سنجدها خورد ،هر کیلو سنجد هشت هزار و پانصد تومان که در مقایسه با کیفیت سنجدی که در منطقه ما به عمل می اید در رتبه خیلی پایین تری قرار داشت ، ابتدا فکر کردم که قیمت را اشتباهی خوانده ام ولی زمانی که جلوتر رفتم دیدم نه تنها اشتباه نکرده ام بلکه نوع کمی بهتر ان هر کیلو یازده هزار تومان بود .

با توجه به خواص بسیار بارزش دارویی وغذایی این میوه انتظار میرود در آینده نه چندان دور قیمت این میوه به چند برابر قیمت امروز هم برسد.

البته دور نخواهد بود زمانی که همین سنجد بی صاحب خودمان کم کم با پسته رقابت کند .سنجدی هم که فعلا" در مغازه ها به فروش می رسد بیشتر به خاطر خواص درمانی ان است که مشتری خاص خود را دارد و برای خیلی از امراض مفید است واین تقاضا و نیاز با کشف بیشتر ارزش آن گسترش خواهد یافت.تا مطلبی دیگر خدا نگه دار شما باد .



نویسنده :moslem|مقالات مرتبط | ارسال نظر: 0 | ارسال به یک دوست  نسخه مناسب برای چاپ